最新七年级英语上册阅读理解练习题(word)1一、七年级英语上册阅读理解专项目练习(含答案解析)1.阅读理解 Do you know the girl in a hat with flowers on it? Her name is Yinzi. She is a nice Japanese girl, my new friend. She is in our class, studying Chinese. I like Yinzi. I don't know Japanese, and Yinzi doesn't know Chinese. We know some English. We are the same age. And we have the same interests(兴趣). We like to sing Chinese, Japanese and English songs. I help her to ride a bike and fly a kite. She helps me to swim and jump. We like playing football, but we can't play at school because the playground is small. Yinzi and the other girls in our class will go to the swimming pool on Monday, and I want to go with them. (1)Yinzi likes _______. A. wearing a hat with flowers on it B. playing footballC. speaking Chinese D. picking flowers in the garden(2)Yinzi _______. A. is from England B. comes from China C. is from Japan D. comes from America(3)The Japanese girl knows _______. A. some Chinese B. some English C. little Japanese D. A and B(4)Yinzi is good at _______. A. swimming and jumping B. riding a bike C. flying a kite D. Chinese(5)Yinzi and the other girls want _______on Monday. A. to play with yo-yos B. to swim C. to play football D. to fly kites【答案】(1)B(2)C(3)B(4)A(5)B 【解析】【分析】文章大意:这篇短文介绍了作者和日本朋友的一些共同爱好。
1)考查细节理解题根据第二段的句子we have the same interests和We like playing football,可知她们都喜欢踢足球,故答案选B2)考查细节理解题根据第一段的句子She is a nice Japanese girl,可知选C3)考查细节理解题根据第二段的句子Yinzi doesn't know Chinese. We know some English.,可知她懂英语而不懂汉语,故答案选B4)考查细节理解题be good at善于做某事,后接名词或动名词根据第二段第3行的句子She helps me to swim and jump.,可知她擅长游泳和跳跃,故答案选A5)考查细节理解题根据短文结尾Yinzi and the other girls in our class will go to the swimming pool on Monday,可知她们会一起去游泳,故答案选B点评】考查阅读理解本文主要考查了最常见的细节理解题,题目大多数是针对文章的细节设计的,这种题目比较简单,只要通读全文,了解文中所叙述的重要事实或细节,就可以解答出来,有的甚至可以从文章的原句中直接找到答案。
2.阅读理解 For many young people, Halloween is the best day of the year. Halloween comes on October 31st. When it comes, all the family members always get together to make a pumpkin lantern. They usually cut scary(恐怖的) or funny faces into pumpkins. Then they put candles inside to make the pumpkins into lanterns. Children dress up in costumes. They walk around their neighborhoods to collect candies. They knock on their neighbors' doors. When a person opens the door, the children shout, "Trick or treat!" If the person gives them candies, they go away. If they can't get the candy, they always play tricks on the person. Many people have Halloween parties. They like to watch scary movies and tell ghost stories.(1)Halloween is on ________. A. November 1st B. October 31st C. November 2nd D. October30th(2)What do they put inside the pumpkins to make them into lanterns? A. Some candies B. Some candles C. Some lanterns D. Some pumpkins(3)How do children collect candies? A. By knocking on their neighbors' doors and asking for candies.B. By going to the supermarket and buying candies.C. By asking their parents to give them some candies.D. By singing for their neighbors and parents.(4)What does the underlined word "they" refer to? A. The person who opens the door. B. The children who knock at the door.C. The children's parents. D. The neighbors and the parents.(5)Which of the following is TRUE according to the passage? A. Children never go out and knock at their neighbors' doors.B. They usually cut friendly and beautiful faces into pumpkins.C. Nobody has Halloween parties.D. Many people like to tell ghost stories.【答案】 (1)B(2)B(3)A(4)B(5)D 【解析】【分析】主要讲了万圣节。
(1)细节题根据Halloween comes on October 31st可知万圣节是10月31日,故选B (2)细节题根据Then they put candles inside to make the pumpkins into lanterns可知他们把蜡烛放进南瓜里,故选B (3)细节题根据They walk around their neighborhoods to collect candies. They knock on their neighbors' doors.可知他们敲邻居家的门来收集蜡烛,故选A (4)细节题根据前文可知孩子们敲邻居家的门收集蜡烛,如果邻居开门,并且给了蜡烛,那么孩子们将离开,所以they代指敲门的孩子们,故选B (5)细节题根据Many people have Halloween parties. They like to watch scary movies and tell ghost stories可知许多人喜欢讲鬼故事,故选D 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案3.阅读下列短文,从下面每小题的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
Timetable for the Lecture MonthDateDayTimePlaceSubjectSpeaker8th OctFri1:20 p.m.Room 2ol, Building 4How to read a novelfamous writer11th OctMon2:15p.m.Room 503,Building 3Fire preventionfireman13th OctWed3p.m.Room 404,Building 4School life in the USAUSA student19th OctTue8p.m.Room 105,Building 。