南京市小升初英语阅读理解及解析【10题】答案解析1. Mr. Turner liked fishing. It was his favorite sport. He often fished for hours without catching anything. But this did not worry him. Some fishermen couldn't catch fish. Sometimes they caught old boots or rubbish. Mr. Turner was even worse than the fishermen. He never caught anything–not even old boots. After he spent whole morning on the river, he always went home with an empty bag. “You must give up fishing!” his friends said, “It's a waste of time.” “But they don't realize one important thing. I'm not really interested in fishing. I am only interested in sitting in a boat and doing nothing at all. It can make me forget the noise of the city and live quietly for some time.” he always said to himself.1.Mr. Turner always went fishing because .A.he could sell the fish and get some moneyB.he thought it was a good sportC.he could cook the fish for supper2.Mr. Turner liked to fish .A.by the riverB.in a boat on the riverC.in the river3.He always went home with an empty bag because .A.he couldn't fish at allB.there weren't any fish in the riverC.he didn't pay attention to fishing at all4.His friends told him when they knew he couldn't catch anything.A.to learn how to fishB.to change the way of fishingC.not to fish any more5.From the story we knew Mr. Turner A.lived in the countryB.was a good fishermanC.disliked the noise of the city【答案】1.B2.B3.C4.C5.C【解析】【分析】文章大意:本文介绍了Mr. Turner钓鱼却什么也钓不到,他认为钓鱼能够让他忘记城市的喧嚣,享受某一时刻的宁静。
1.句意:Mr. Turner总是去钓鱼因为他认为它是一个好的运动根据文章第一段第一行Mr. Turner liked fishing. It was his favorite sport可知,钓鱼是他喜欢的运动,故答案选B2.句意:Mr. Turner喜欢在河边的船上钓鱼根据文章第一段末尾After he spent whole morning on the river, he always went home with an empty bag.可知,他喜欢在河里钓鱼,故答案选B3.句意:他总是拿着一个空袋子回家因为他根本没有注意到鱼根据文章第三段第二行I am only interested in sitting in a boat and doing nothing at all可知,他根本没有注意鱼,答案选C4.句意:当他的朋友们知道他什么都抓不到时,他的朋友告诉他不要再钓鱼了根据文章第二段“You must give up fishing!” his friends said, “It's a waste of time.可知,应该是劝他不要钓鱼了,故答案选C5.句意:从这个故事我们可以知道Mr. Turner不喜欢城市的喧嚣。
根据文章最后一句话It can make me forget the noise of the city and live quietly for some time.” he always said to himself.可知,他不喜欢城市的喧嚣,故答案选C2.AI am Leo. I have five good friends in my class, Class 6. They like different subjects.Sam's favorite subject is science because he thinks it is useful. Mark's favorite subject is geography, and he likes science, too. Jack likes art best because he likes drawing pictures. Mary likes Chinese because her father is Chinese. Her father teaches her Chinese at home. She also likes art very much. Bob's favorite subject is math. He thinks math is very interesting. He also likes P.E. because he likes playing sports.1.划线单词“it”指代的是“ ”。
A.geography B.science C.Sam's science book D.Leo's favorite subject2.Mark .A.isn't in Class 6 B.is Sam's brother C.doesn't like science D.likes geography best3.划线单词“drawing”的中文意思是“ ”A.租 B.借 C.画 D.贴4.Mary likes Chinese because .A.she likes China B.Chinese is interesting C.her father is Chinese D.her father teaches Chinese5.下列哪项陈述是正确的?A.Mary doesn't like art.B.Bob thinks math is boring.C.P.E. is Jack's favorite subject.D.Leo and his friends are classmates.【答案】1.B2.D3.C4.C5.D【解析】【分析】本文介绍了他班级上的五个好朋友各自喜欢不同的学科。
1.推理判断题,根据短文第二段第一句“Sam's favorite subject is science because he thinks it is useful. 萨姆最喜欢的科目是科学,因为他认为它是有用的可以推断出it在这里指代science故选:B2.细节理解题,根据短文第二段第二句“Mark's favorite subject is geography, and he likes science, too. 马克最喜欢的科目是地理,他也喜欢科学故选:D3.词义猜测题,根据短文第二段第三句“Jack likes art best because …... 杰克最喜欢艺术,因为……可推知,因为他喜欢画画,故选:C4.细节理解题,根据短文第二段第四句“Mary likes Chinese because her father is Chinese. 玛丽喜欢中文,因为她的父亲是中国人故选:C5.正误判断题,根据短文第一段“I am Leo. I have five good friends in my class, Class 6. 我是利奥我有五个好朋友在我的班级,6班可知利奥和他的朋友们是同班同学。
故选:D3.Mr. and Mrs. Su don’t often go out in the evening, but today they go out for a walk after supper. They go to the park and have a good time there. On their way home, Mr. Su says to Mr. Su, “Look! A woman is running in the street and a man is running after her.” Mr. Su says, “What’s the matter? Let’s go and help her.” Now the woman gets near them. Mr. Su asks, “Shall we help you?” “No, thank you,” the woman says, “My husband(丈夫) and I are running home, and the slower (较慢的)one does the housework.”1.In the evening, Mr. and Mrs. Su often __________.A.go out for a walkB.go out and watch people runningC.stay at homeD.stay at home and do housework2.Mr. and Mrs. Su have a good time __________.A.at home B.in the parkC.in the street D.today3.They see __________ are running in the street.A.a woman B.a manC.a man and a woman D.many people4.The woman is running __________ the man.A.before B.after C.beside D.behind5.House。