二〇二二年东营市初中学业水平考试英语试题(考试时间: 120 分钟 分值: 120 分)注意事项:1.本试题包括第Ⅰ卷和第Ⅱ卷两部分第Ⅰ卷为选择题,65分;第Ⅱ卷为非选择题,55分, 共120分2.答题前请务必将姓名、准考证号和座号填写在试卷和答题卡相应位置上考试结束后, 试卷和答题卡一并收回3.答题前请务必认真阅读答题卡上的注意事项,试题答案必须填涂或填写在答题卡的相应位置4.听力填表题为第Ⅱ卷的第四大题 第Ⅰ卷 (选择题, 共65分)一、听力选择(共15小题,计15分;每小题约有8秒钟的答题时间) (一)录音中有五个句子,每个句子听两遍,然后从每小题A、B、C中选出能对每个句子做出适当反应的答语1. A. Is that Tony? B. It’s Tony. C. I am sorry to hear that.2. A. Yes, please. B. No, thanks. C. Sure, here you are. 3. A. He’s tall. B. He likes running. C. He’s a teacher.4. A. Good idea. B. Goodbye. C. No way.5. A. OK, I will. B. Well done. C. Never mind.(二) 录音中有五组对话,听对话两遍后,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。
6. What did the boy buy for his father?A. A card. B. A football. C. A book.7. Which tie is the man probably going to choose?A. The red one. B. The black one. C. The blue one.8. How long did Lucy use to finish the exam?A. Two hours. B. An hour. C. Half an hour. 9. Who can play the guitar?A. Mike. B. Helen. C. Both Mike and Helen.10. What’s the matter with the woman?A. She has a sore throat. B. She has a fever. C. She has a cold. (三) 录音中有一段对话,听对话两遍后,从每小题A、B、C中选出能回答所给问题的正确答案。
录音播放前你有30秒钟的读题时间)11. When is Steve’s party?A. On Sunday. B. On Saturday. C. Tomorrow.12. What will Steve do tonight?A. Call friends. B. Buy food and drinks. C. Clean the house.13. What will Steve and his friends NOT do at the party?A. Play games. B. Sing and dance. C. Watch a movie.14. Will Steve go shopping?A. Yes, he will. B. No, he won’t. C. We don’t know.15. Who will clean the house? A. Steve. B. Steve and his mom. C. Steve and his friends.(注意:请同学们翻到第Ⅱ卷第四大题,继续做听力填表题。
) 二、单项选择 (共10小题,计10分) 从每小题A、B、C、D中选出一个能填入句中空白处的最佳答案1. Bing Dwen Dwen, a mascot (吉祥物) for Beijing 2022 Winter Olympics, is so ________ that tens of thousands of people would like to get one.A. shy B. cute C. small D. heavy【答案】B【解析】【详解】句意:北京2022年冬奥会吉祥物冰墩墩是如此可爱,以至于成千上万的人都想得到一个考查形容词辨析shy害羞的;cute可爱的;small小的;heavy重的根据“that tens of thousands of people would like to get one.”及事实可知,冰墩墩非常可爱,故选B2. —Who isn’t your sister and isn’t your brother, but still a child of your mother and father?—Haha! It’s ________.A. me B. you C. her D. him【答案】A【解析】【详解】句意:——谁不是你的姐妹,也不是你的兄弟,但仍然是你父母的孩子?——哈哈!是我。
考查代词辨析me我;you你;her她;him他根据“Who isn’t your sister and isn’t your brother, but still a child of your mother and father”可知是父母的孩子,但是不是自己的姐妹或兄弟,可知这个人就是“自己”,代词用me3. The nap during the lunch break helps us have more _________ in the afternoon.A. luck B. wealth C. energy D. courage【答案】C【解析】【详解】句意:午休时小睡有助于我们在下午有更多的精力考查名词辨析luck运气;wealth财富;energy精力;courage勇气根据“The nap during the lunch break helps us have more...in the afternoon”可知午睡会让下午更有精力4. You won’t be allowed to enter the school _________ your temperature is higher than normal.A. if B. until C. though D. unless【答案】A【解析】【详解】句意:如果你的体温高于正常值,你就不能进入学校。
考查连词 if如果;until直到;though虽然;unless除非根据“You won’t be allowed to enter the school”以及“your temperature is higher than normal.”可知,两句之间是条件关系,如果温度不正常就不能进学校,应用if引导条件状语从句,故选A5. Wechat () is widely used in our daily life, but we’d better not ________ requests from strangers.A. avoid B. delete C. accept D. refuse【答案】C【解析】【详解】句意:在我们的日常生活中被广泛使用,但我们最好不要接受陌生人的请求考查动词辨析avoid避免;delete删除;accept接受;refuse拒绝根据“Wechat () is widely used in our daily life, but we’d better not...requests from strangers”以及常识可知不要接受陌生人的好友申请。
故选C6. —Tom, your elder sister is taking an online class. Could you please speak _________?—OK, Mom.A. quietly B. clearly C. loudly D. politely【答案】A【解析】【详解】句意:——汤姆,你姐姐正在上网课请你小声说话好吗?——好的,妈妈考查副词辨析quietly安静地;clearly清楚地;loudly大声地;politely有礼貌地根据“your elder sister is taking an online class.”可知,正在上网课,所以需要汤姆安静,故选A7. —Father’s Day is coming! What are you going to do for your father?—I will make a short video about his daily life.—Wow! It’s a ________ idea.A. boring B. strange C. creative D. difficult【答案】C【解析】【详解】句意:——父亲节快到了!你打算为你父亲做什么?——我将制作一段关于他的日常生活的短片。
——哇!这是一个有创意的想法考查形容词辨析boring厌烦的;strange奇怪的;creative有创意的;difficult困难的根据“I will make a short video about his daily life.”以及“Wow!”可知,这里是赞许对方的想法是很有创意的,故选C8. The Yellow River Delta National Nature Reserve (黄河三角洲国家级自然保护区) is the ________ of more than six million birds.A. area B. home C. house D. family【答案】B【解析】【详解】句意:黄河三角洲国家自然保护区是600多万只鸟类的家园考查名词辨析area地区;home家,侧重生长的环境;house房子;family家庭,侧重家庭成员根据语境及事实可知,黄河三角洲国家自然保护区内有大量的鸟,因此是鸟类的天堂或家园,故选B9. —Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu have safely come back from space. —Great! All Chinese _________ them.A. hear from B. look after C. get on with D. take pride in【答案】D【解析】【详解】句意:——翟志刚、王亚平和叶光富已经从太空安全返回。
——太好了!所有中国人都为他们感到骄傲考查动词短语hear from收到某人的来信;look after照顾;get on with与……友好相处;take pride in以……为傲根据事实可知,所有中国人都为三名航天员感到骄傲,故选D10. Dentist: Madam, twenty-five dollars for pulling your son’s tooth, please.Madam: Twenty-five dollars! But you told me five dollars each patientDentist: Yes. But your son cried so loud. He scared away (吓跑)________ other patients.A. four B. five C. twenty D. twenty-five【答案】A【解析】【详解】句意:牙医:女士,给你儿子拔牙25美元女士:二十五美元!但你告诉我每个病人五美元牙医:是的但你儿子哭得那么大声他吓跑了另外四个病人考查数词four四;five五;twenty二十;twenty-five二十五。
根据“twenty-five dollars for pulling your son’s tooth”以及“But you told me five dollars each patient.”可知,每个病人拔牙5美元,但是现在要交25美元,除去自己的费用,要多交四个人的费用,所以是吓跑了四个人,故选A三、阅读理解(共20小题,计40分) 阅读下列短文,然后从每小题A、B、C、D四个选项中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案AWhen my sister Becky was young, she was bitten (咬) by a dog. From that day on, she didn’t like dogs. But all of that changed when my uncle had to be away for a week. My uncle left his dog with us to take care of. The dog’s name was Rex, and he was huge. Poor Rex liked following my sister around very much. She hated that because of her fear of dogs.One day, to get away from (摆脱) Rex, my sister tied him to a chair in the yard and went for a walk in the forest. She looked back and saw him pulling at his rope (绳), but he still stayed there. While walking in the forest, Becky suddenly saw some wolves eating a deer(鹿) that had just been killed. Normally, wolves would not attack (攻击) a human, but when they are eating, they can be very dangerous, especially for a child. Slowly, the wolves began to move towards Becky, making a circle around her. She was close to a tree, so she caught a lower branch (树枝) quickly and tried to climb up the tree. One of the wolves caught her foot. Luckily, she was able to pull herself up, but her foot was badly hurt. She shouted for help, but no one was around. She thought she was going to die. Suddenly, Rex appeared. There he was running through the forest, pulling the chair. It was not easy for Rex, but he made his way to Becky in the tree. He attacked the wolves, soon they ran off.When Becky and Rex got home, everyone was shocked and happy that Rex had saved my sister. He licked (舔) her face as the doctor treated (治疗) her foot. Now, Rex is my sister’s favorite friend in the world. The doctor told her, “A dog is a man’s best friend.” My sister smiled and added, “And a girl’s best friend, too.”11. What does the underlined word “that” in Paragraph 2 refer to (指的是)?A. A dog bit her. B. Rex was huge. C. Rex followed her around. D. Her uncle left Rex with them.12. The right order of the following statements is _________.① Becky shouted for help② Becky climbed up the tree③ Becky saw Rex running to her④ Becky was circled by wolvesA. ②①④③ B. ④②③① C. ③④②① D. ④②①③13. Rex could beat wolves because he wanted to _________.A. be a hero B. make Becky happy C. protect his owner D. get food from wolves14. Why did Becky change her attitude to Rex? Because ________.A. Rex was poor B. Rex saved her life C. Rex licked her face D. Rex attacked the wolves15. According to the passage, what will most probably happen next?A. Becky will often play with Rex. B. Becky will never go to the forest.C. Becky would like Rex not to follow her. D. Becky will return Rex to her uncle happily.【答案】11. C 12. D 13. C 14. B 15. A【解析】【导语】本文讲述了Becky小时候被狗咬过,所以不喜欢狗,后来Becky在森林里被狼围攻,Rex及时出现,救了Becky,Becky开始喜欢狗的故事。
11题详解】词义猜测题根据“Poor Rex liked following my sister around very much. She hated that because of her fear of dogs.”可知,可怜的Rex非常喜欢跟着作者的姐姐,但是她讨厌狗跟着她,因为她害怕狗所以单词“that”指代的是“狗跟着她”这件事,故选C12题详解】细节理解题根据“Slowly, the wolves began to move towards Becky, making a circle around her....tried to climb up the tree. One of the wolves caught her foot...She shouted for help, but no one was around...Suddenly, Rex appeared. There he was, running through the forest, pulling the chair.”可知,故事发生的正确顺序是:Becky被狼群围攻,她爬到了树上,狼咬住了她的脚,她呼救,最后看到狗向她跑来,结合选项可知,D选项的顺序符合,故选D。
13题详解】推理判断题根据“...He attacked the wolves, soon they ran off.”以及“He licked (舔) her face as the doctor treated (治疗) her foot.”可知,Rex打败狼群是因为他想救她的主人,故选C14题详解】细节理解题根据“Now, Rex is my sister’s favorite friend in the world. The doctor told her, ‘A dog is a man’s best friend.’ My sister smiled and added, ‘And a girl’s best friend, too.’ ”可知,因为狗救了她的命,所以她改变对狗的态度,故选B15题详解】推理判断题根据“Now, Rex is my sister’s favorite friend in the world. The doctor told her, ‘A dog is a man’s best friend.’ My sister smiled and added, ‘And a girl’s best friend, too.’ ”可知,Becky现在已经喜欢Rex了,所以故事接下来应该Becky经常会和Rex一起玩,故选A。
BI’m good in school. I do my work and study a lot, but for some reason, I have a very bad habit of losing things.Last summer, I was on vacation with my family at the beach. On the first day, my father gave me a watch to take the place of the one I had lost the year before. “You need to have a watch, so take good care of this one,” he said.The next day, I went swimming. The sun was shining on the water. The water was warm and beautiful. I swam. I floated (漂浮). I dove (潜水). I really enjoyed being in the water.By the time I returned to beach, I was quite tired so I lay down. At that moment, I remembered my watch and looked to see what time it was. But it was gone! I searched all afternoon, but I could not find it.That night at dinner, I arrived with my sleeves (衣袖) pulled down, hoping no one would notice that I didn’t have my watch.My sister asked, “What time is it?”“Ask Tom,” my mother said. “He has the expensive new watch.”Dad looked at me and said, “Don’t tell me that you’ve lost the watch already!”“No!” I said. I was sweating (出汗) with great fear. I knew I was going to be caught in a terrible lie (谎言). Just then, there was an announcement,“Ladies and gentlemen, a very nice watch was found on the beach today. If you lost one and can identify (确认) it, please come to the front desk.” Immediately (立刻), I knew what I had to do. I slowly got up, with my whole family staring at me. I went to the desk. There it was. The watch was not broken. It was still working.I walked back to the table, sat down and said in a low voice, “I’m sorry I didn’t tell the truth.” My family smiled. They knew that I had finally learned my lesson.16. Tom’s father gave him a new watch because Tom _________.A. needed one B. was on vacation C. disliked his old one D. behaved well at school17. What did Tom do when he found the watch was gone?A. He told his father about that. B. He asked the front desk for help.C. He spent all afternoon searching for it. D. He did nothing and continued lying on the beach.18. How might Tom feel after saying “No”?A. Upset. B. Worried. C. Relaxed. D. Disappointed.19. Which of the following is NOT true according to the passage?A. Tom studies hard. B. Tom swims well. C. Tom always tells lies. D. Tom often loses things.20. What does the underlined word “lesson” in the last sentence refer to?A. Take good care of our things. B. It’s important to listen to parents.C. We should excuse others’ mistakes. D. Face mistakes bravely rather than telling lies.【答案】16. A 17. C 18. B 19. C 20. A【解析】【导语】本文讲述了作者有个爱丢东西的习惯,在去年夏天,作者又丢失了爸爸新给他买的手表,不过最后失而复得,但从这次经历中作者也懂得了:要保管好自己的东西,不再说谎。
16题详解】细节理解题根据“You need to have a watch, so take good care of this one”可知,因为Tom需要手表,所以爸爸给他买了一块新的,故选A17题详解】细节理解题根据“I searched all afternoon, but I could not find it.”可知,他花费了整整一个下午都在找手表,故选C18题详解】细节理解题根据“I was sweating (出汗) with great fear.”可知,他说了“不”之后,他很害怕很担心,故选B19题详解】推理判断题根据“I said. I was sweating (出汗) with great fear. I knew I was going to be caught in a terrible lie (谎言). ”可知,Tom这次撒谎了,自己认为是可怕的谎言,且自己感觉到巨大的恐惧,说明他平时不撒谎,故选C20题详解】词义猜测题根据“I walked back to the table, sat down and said in a low voice, ‘I’m sorry I didn’t tell the truth.’ My family smiled. They knew that I had finally learned my lesson.”可知,家人知道Tom吸取了教训,所以单词“lesson”指的是“我们要好好照看我们的东西”,故选A。
CDo you know you have more than 600 muscles (肌肉) in your body? These muscles have different jobs. Keeping your muscles healthy will help you be able to walk, run, jump and do all the things you love to do. What kind of muscles do you have When you think about your muscles, you probably think about the ones you can control. These are your voluntary (随意的) muscles. They are connected to your bones (骨骼) and work together with your bones to help you walk, run, pick up things or ride a bicycle. The muscles of your mouth and throat even help you talk! But there are also muscles you can’t control. They are your involuntary (不随意的) muscles, such as your heart muscle and smooth muscles. Why are healthy muscles importantHealthy muscles let you move freely and keep your body strong. They also help to keep your joints (关节) in good shape. If the muscles around your knee, for example, get weak, you will more probably injure (伤害) that knee. Healthy muscles also help you keep your balance, so you less probably fall.How do you keep your muscles healthy ·Get at least 60 minutes of physical exercise every day. There are lots of activities you can do for your muscles. Walking, jumping, dancing and swimming are all good ways. ·Eat healthily. It will help manage your weight and provide different kinds of nutrients (营养素) for your muscles and health. For example, if you don’t get enough iron, you may feel weak and tired, because your muscles don’t get enough oxygen (氧气).·Prevent injuries. There are many ways to help prevent muscle injuries. For example, doing warm-up exercises before exercising may make the muscles warmer. Don’t try to “play through the pain.” If something starts to hurt, STOP exercising or playing. When you lift something heavy, keep your back straight and bend (弯曲) your knees to lift it. This will protect the muscles in your back. Remember to drink lots of water while exercising, especially in warm weather. If your body’s water level gets too low, you could get dizzy (晕眩的) or even pass out.21. Which of the following muscles are involuntary muscles?A. Leg muscles. B. Mouth muscles. C. Throat muscles. D. Smooth muscles.22. If the muscles around your knee are weak, you could _________.A. pass out B. get dizzy C. injure the joint there D. feel weak and tired23. Which of the following is TRUE according to the passage?A. If your legs start to hurt, keep on exercising.B. Eating healthily can only manage your weight.C. Walking can give your muscles good exercise.D. Lifting heavy things can’t injure your back muscles.24. Which of the following is NOT mentioned in this passage?A. Different kinds of muscles. B. The way to treat injured muscles.C. The way to have healthy muscles. D. The importance of healthy muscles.25. We may find this passage _________.A. in a health magazine B. on a music website C. in a travel newspaper D. in a geography book【答案】21. D 22. C 23. C 24. B 25. A【解析】【导语】本文介绍了肌肉的相关信息。
21题详解】细节理解题根据“But there are also muscles you can’t control. They are your involuntary (不随意的) muscles, such as your heart muscle and smooth muscles.”可知,有你无法控制的肌肉,它们是你的不随意肌,比如你的心脏肌肉和平滑肌,故选D22题详解】细节理解题根据“If the muscles around your knee, for example, get weak, you will more probably injure (伤害) that knee.”可知,如果你膝盖周围的肌肉变得虚弱,你就更有可能伤到膝盖,故选C23题详解】推理判断题根据“Get at least 60 minutes of physical exercise every day. There are lots of activities you can do for your muscles. Walking, jumping, dancing and swimming are all good ways.”可知,散步也可以很好地锻炼肌肉。
故选C24题详解】细节理解题根据“What kind of muscles do you have”;“Why are healthy muscles important”以及“How do you keep your muscles healthy”可知,文中没有提到治疗肌肉受伤的方法,故选B25题详解】推理判断题通读全文可知,文章介绍了肌肉的相关信息结合选项,文章最可能出现在健康杂志上DIn modern times, we get our weather report scientifically. The meteorologists(气象学家) use information from satellites (卫星) to tell us what the weather will be like. They make predictions about the weather for today, tomorrow and even for the whole season. Will it rain? Will it snow? Will it be hot or will it be a long and cold winter?But what did people do before modern technology? Well, not so long ago, people lived much closer to nature. Using the power of observation (观察), humans made predictions about the weather according to what was happening in the insect world. Sometimes their predictions were correct, and sometimes they weren’t.My grandfather spent his whole life as a farmer in Canada. He is long gone now. But I still remember his stories about how to predict the weather. For example, in summer, he would often stop to observe the anthills — those little sandy mounds (沙堆) at the entrance (入口) to the ants’ nest.“Look closely at the anthills in July,” Grandpa used to say. “If the anthills are high in July, expect a snowy winter.” Of course, as a kid, I believed my grandfather. But you know what? The anthills are often correct. Not always, but often enough to make me a believer.In September, Grandpa would often point out a woolly caterpillar (毛毛虫) in a sunny location, “Observe the orange circle around its belly (腹部). If it’s wide and full, we’re sure to have a warm and easy winter. If it’s thin, be careful! The winter will be severe.”I am older now. I get my weather mostly from the television or radio. Scientists hardly get it wrong. After all, they have the latest scientific instruments to help them.But I still stop to observe the anthills in July, and of course, the woolly caterpillars in September. The older generation (老一辈) can teach us many things. My grandfather was not a meteorologist, but he knew a lot about insects and the weather.26. ________ can help us predict the weather more correctly.A. Satellites B. Anthills C. Woolly caterpillars D. Televisions or radios27. According to Grandpa’s experience, if the anthills are high in July, maybe it will be ________.A. a rainy winter B. a snowy winter C. a long and cold winter D. a warm and easy winter28. Which word can replace (替代) the underlined word “severe” ?A. hot B. warm C. cool D. cold29. In the last paragraph, the writer thinks _________.A. we should only listen to the meteorologistsB. his grandpa knew more than the meteorologistsC. we needn’t observe the insects to predict the weatherD. his grandpa’s ways to predict the weather are still helpful30. Which would be a good title for this passage?A. The power of observation B. Weather according to insectsC. Weather report in modern times D. Different ways to make predictions【答案】26. A 27. B 28. D 29. D 30. D【解析】【导语】本文主要介绍了不同时间,人们通过不同的方式进行天气预测。
现在,气象学家通过卫星传来的信息预测天气,但是早些时候,人们根据自然界的昆虫情况进行天气预测26题详解】细节理解题根据“The meteorologists(气象学家) use information from satellites (卫星) to tell us what the weather will be like.”可知,卫星可以更准确的预报天气,故选A27题详解】细节理解题根据“If the anthills are high in July, expect a snowy winter.”可知,如果蚁冢在七月很高,预示着一个多雪的冬天,故选B28题详解】词义猜测题根据“If it’s wide and full, we’re sure to have a warm and easy winter. If it’s thin, be careful! The winter will be severe.”可知,如果它又宽又满,我们肯定会有一个温暖而轻松的冬天如果它很薄,要小心!冬天会很冷所以单词“severe”指的是“严酷的,严寒的”,与单词“cold”同义,故选D29题详解】段落大意题。
根据“The older generation (老一辈) can teach us many things. My grandfather was not a meteorologist, but he knew a lot about insects and the weather.”可知,作者的祖父的方法预报天气仍然有帮助,故选D30题详解】最佳标题题根据全文的理解可知,主要是接受了气象学家使用来自卫星的信息,作者的爷爷通过观察昆虫预知天气,所以最好的标题是“不同的预测方法”,故选D第Ⅱ卷 (非选择题, 共55分)四、听力填表 (共5小题,计5分) 下面是学校英语俱乐部关于“双减”后学生周末活动的调查结果听录音两遍后,根据所听到的内容完成下面的表格(每空不多于三个词)录音播放前你有30秒钟的读题时间)Note: “double reduction” policy [ˈdʌbl] [rɪˈdʌkʃən][ˈpɒlɪsɪ] “双减”政策What do students do on weekends after the “double reduction” policy?ResultsAlmost (46)_________________ percent of the students study by themselves at home. About a quarter of them prefer to (47)_________________ or listen to music. 20 percent of them like to chat online or play computer games.10 percent of them help their parents do housework. Only a small number of them (48)_________________ or go traveling.SuggestionsStudents should have (49)_________________ for their weekends. They should make good use of their time, learn more knowledge and develop their interests. They should also learn to (50)__________________. Don’t spend too much time chatting online or playing computer games.五、动词填空 (共10小题,计10分) 阅读下面短文,用括号内所给动词的适当形式填空(必要时可加情态动词或助动词)。
It was around 3 o’clock p.m. on Sunday. Gina ____31____ (play) basketball with her brother Bill outside when she saw a car stop in front of Jenny’s house. Jenny jumped out of the car and Gina could hear a lot of voices laughing and saying goodbye to Jenny. The car ____32____ (drive) away and Jenny jumped to her front door. Gina felt terribly uncomfortable, and her eyes started to water. “Hey, what’s wrong?” Bill asked.“Nothing. I don’t want to play anymore.” Gina stormed inside and slammed (砰地关上) the door. She went straight to her room. Gina ____33____ (hear) Bill talking to her mom in the living room, but she didn’t want to talk to anyone. “Gina, are you OK?” her mom asked. “What ________ you ____34____ (do) inside, my dear? May I come in?”Gina opened the door. Her mom always had some good ideas to help her.“What’s going on, Gina?” Mom asked. “Jenny went somewhere with our friends, but she didn’t invite me,” Gina said. “That’s not very nice. After all, we ____35____ (be) friends for nearly 5 years.”“Oh, honey, I’m sorry. I will be pretty upset too if I ____36____ (feel) left out. Maybe Jenny knew that you wouldn’t like what they were going to do,” Mom suggested. “Why don’t you talk with Jenny on Monday?” “I don’t want to talk to her. I ____37____ (leave) her out.”“Well ...sometimes ignoring(忽视) another person is a good choice, but I don’t think this is the right time to do that. You might lose Jenny as a friend if you make such a choice without ____38____ (talk) about it with her,” replied Mom.“I still want Jenny to be my friend, but talking about it is uncomfortable. I just expect her ____39____ (know) what’s wrong and say she’s sorry.”“That might happen, but it might not. I really think talking to her about how you feel is the best way.”“OK, Mom, I will. Thanks,” Gina said. And guess what? Gina’s mom was right! A new snake show ____40____ (hold) that day. Jenny knew Gina didn’t like snakes, so she didn’t invite her. Gina was glad she had talked to Jenny to solve the problem.【答案】31. was playing 32. drove 33. heard 34. are; doing 35. have been 36. feel 37. will leave 38. talking 39. to know 40. was held【解析】【导语】本文讲述了吉娜的朋友珍妮没有邀请吉娜去看展出,于是吉娜很不高兴,打算和珍妮绝交。
后来在母亲的建议下,吉娜和珍妮交谈了,了解了事情的真相后,挽回了两人的友谊31题详解】句意:吉娜正和哥哥比尔在外面打篮球根据“It was around 3 o’clock p.m. on Sunday.”以及“when she saw a car stop in front of Jenny’s house.”可知,本句是when引导的时间状语从句,表示当一个动作发生时,另一个动作正在进行,从句是一般过去时,所以主句应用过去进行时,主语是单数名词,be动词应用was,故填was playing32题详解】句意:汽车开走了,珍妮蹦跳着奔向自己家的前门连词and连接的是两个并列句,而后一个句子是一般过去时,故本句也是一般过去时,故应填drive的过去式,故填drove33题详解】句意:吉娜听到比尔在起居室和妈妈在谈话,但是她不想跟任何人谈话连词but连接的是两个并列句,而后一个句子是一般过去时,故本句也是一般过去时,故应填hear的过去式,作为前一个并列句的谓语故填heard34题详解】句意:亲爱的,你在里面干什么?本句是引用原话,在直接引语中,说的是现在正在发生的动作,故用现在进行时故填are;doing。
35题详解】句意:我们作为朋友已经接近五年了根据句中“for nearly 5 years”可知,本句是现在完成时,主语是we,助动词用have,故填have been36题详解】句意:如果我感到受冷落,我也会感到很不安的主句为一般现在时,而在条件状语从句中用一般现在时代替一般将来时从句主语是I,动词用原形,故填feel37题详解】句意:我不会理她的根据上文“Why don’t you talk with Jenny on Monday?”和“I don’t want to talk to her.”可知,本句说的是将不会做的事情,故本句用一般将来时故填will leave38题详解】句意:如果你选择这样做,你也许会失去珍妮这样一个朋友without是介词,此处应填talk的动名词,作为介词without的宾语故填talking39题详解】句意:我只是希望她知道哪里错了,并希望她道歉本句是expect sb to do sth结构,意思是“期望某人做某事”,故填know的不定式,作为补足语故填to know40题详解】句意:那晚举办了一场关于蛇的展览主语和动词hold是动宾关系,故用被动语态(即“be+过去分词”结构);根据时间状语“that day”可知,事情发生在过去,故用一般过去时的被动。
故填was held六、综合填空 (共10空,计10分) 阅读下面短文,根据短文内容及首字母提示,在空白处填入一个适当的单词Ugh, meat pie again? I h____41____ meat pie!” Matt shouted. “I won’t eat it!” Matt’s mom and dad looked at each other. Matt’s angry outbursts (爆发) were always happening this month. “ Matt, we’re going to let you take over (接管) dinnertime from now on,” Mom said.“Well, we’re going to eat g___42___ food every night!” Matt answered happily.The next day, Dad helped Matt make the meal plan. “We’re going to have chicken tonight, and spaghetti tomorrow, ” Matt started.“Woah, wait a minute,” Dad said. “What else are we going to have with the chicken? We need to have at least one v___43___ with each meal.”“We can have cabbage,” Matt said. “Sophia does not like cabbage,” said Dad.“Well, it’s my choice, s___44___ I’m going to cook it,” Matt replied.“OK, but she might complain (抱怨) at dinner. Are you ready for that? ” Dad asked.“Yeah, maybe,” Matt answered.Almost every time Matt picked something out, his dad would tell him that someone wouldn’t like it. It was very frustrating (令人懊恼的).“This is impossible!” Matt said angrily.“Yes, it is hard. Everyone has d___45___ tastes, and sometimes, we just can’t please (使满意) everyone.”“Fine, we’ll go with this plan this week. Next week I’ll try to make everyone happy,” replied Matt.It was time for Matt to make his f___46___ meal, so his parents both came to help him. He hadn’t cooked before. It took almost an hour to make dinner. He was tired and hungry, but he was so proud of h___47___—he made dinner! “Ew, this rice tastes strange,” Sophia said. Matt took a bite. It did taste a little strange. But he’d worked so hard! He felt like he might c___48___. “I don’t like cabbage,” shouted Sophia. Matt realized then how his parents must feel every time he complained about dinner. It was impossible to make sure e___49___ liked every part of every meal!“I’m sorry, Sophia. I’m sorry, Mom and Dad. I shouldn’t have shouted at you about dinner all the time. I don’t want to take over dinner anymore, I won’t complain,” Matt said. “Thank you, Matt,” Mom and Dad said. Dad continued, “We’ll take back dinner responsibilities. You can offer some help if you like!” Matt felt a lot better. He happily finished his dinner and n____50____ complained about a meal again.【答案】41. (h)ate 42. (g)ood 43. (v)egetable 44. (s)o 45. (d)ifferent 46. (f)irst 47. (h)imself 48. (c)ry 49. (e)verybody##(e)veryone 50. (n)ever【解析】【导语】本文讲述了每次吃饭时,马特都抱怨饭菜不好吃,而当他亲自做了一次饭后,听着别人的抱怨,想到自己的辛苦付出,他感到特别不是滋味。
他也体会到了每次做饭的父母的不易,于是再也不抢着做饭,再也不抱怨了41题详解】句意:我讨厌肉馅饼根据“I won’t eat it!”可知,猜测指的是“讨厌肉饼”,陈述事实,用一般现在时,主语是I,动词用原形hate“讨厌”,故填(h)ate42题详解】句意:我们每天晚上都要吃好东西!根据“we’re going to let you take over (接管) dinnertime from now on”可知,自己要接管晚餐时间了,可以做自己喜欢的食物了,即“好吃的食物”,用形容词good作定语,故填(g)ood43题详解】句意:每顿饭至少要吃一种蔬菜根据“We can have cabbage”及首字母提示可知,此处指的是“蔬菜”,空前有one修饰,名词应用单数形式,故填(v)egetable44题详解】句意:这是我的选择,所以我要做它根据首字母提示及前后句之间的关系可知,因为是自己选择的,所以要去烹饪,此处应用so连接,故填(s)o45题详解】句意:每个人的口味都不一样根据首字母提示及“and sometimes, we just can’t please (使满意) everyone.”可知,人人都有不同的口味,此处用形容词different修饰其后的名词,故填(d)ifferent。
46题详解】句意:马特该做他的第一顿饭了,所以他的父母都来帮他根据“He hadn’t cooked before.”及首字母提示可知,这是他第一次做饭,此处应用序数词first表示,故填(f)irst47题详解】句意:他又累又饿,但他为自己感到骄傲——他做了晚餐!根据“he made dinner!”及首字母提示可知,他为自己感到自豪,此处用反身代词himself,作为介词of的宾语,故填(h)imself48题详解】句意:他觉得自己快要哭出来了根据“Ew, this rice tastes strange”以及“It did taste a little strange. But he’d worked so hard!”以及“I don’t like cabbage”及首字母提示可知,自己辛苦做的晚饭,家人都不满意,自己觉得很委屈要哭了,情态动词might后接动词原形,故填(c)ry49题详解】句意:要确保每个人都喜欢每顿饭的每一部分是不可能的!根据“Ew, this rice tastes strange,” Sophia said. Matt took a bite. It did taste a little strange. But he’d worked so hard! He felt like he might...“I don’t like cabbage,” shouted Sophia.”以及“Matt realized then how his parents must feel every time he complained about dinner.”及首字母提示可知,要保证人人都喜欢每顿饭的任何部分是不可能的,此处应用不定代词everyone/everybody“每个人,人人”作主语,(e)verybody/(e)veryone。
50题详解】句意:他愉快地吃完晚饭,再也没有抱怨过任何一顿饭根据“I shouldn’t have shouted at you about dinner all the time. I don’t want to take over dinner anymore, I won’t complain”及首字母提示可知,从那之后,马特再也不对每顿饭抱怨了,此处用副词never表示否定,故填(n)ever七、阅读表达 (共5小题,计10分) 阅读下面短文,根据要求完成下面各小题Firefighting (消防) is an important job to keep people safe and help stop fires from damaging(毁坏)too much property(财产). There are many important parts to be a firefighter. First of all, firefighters have to be strong enough to do their work, so they need to have physical training, such as carrying heavy objects, going up many stairs (楼梯), and working for a long time. Firefighters also have to know the latest skills in fighting fires, so they need to go through regular training to keep themselves and others safe. Anyway, the most important part of being a firefighter is to work as a team. They have to work together to stop fires! Firefighting is very stressful. Firefighters never know when a fire or other emergency (紧急情况) is going to happen, so they have to be ready at all times. 3 Even in the middle of the night, firefighters have to be able to wake up quickly when the alarm (警报) goes off.Firefighters don’t just fight house fires. They also help people who are in accidents. For example, they use their special tools to help get people out of the cars if they’re stuck (卡住). In some places, firefighters also have to be prepared to help people who are sick or injured (受伤的). These firefighters might be trained as nursing staff. 4 Firefighters are always there to help us whenever there’s an emergency. Firefighting is not easy, but if you like helping people, it might be a good job for you!A. 根据短文内容简要回答问题。
51. According to the passage, what are the three important parts of being a firefighter? _____________________________________________________52. According to the passage, who will ask firefighters for help when there is not a fire happening?_____________________________________________________B. 将短文中划线的句子译成汉语53. __________________________________________________54. __________________________________________________C.请给短文拟一个适当的英文标题55. __________________________________________________【答案】51. Firefighters have to be strong enough, know the latest skills in fighting fires and work as a team. 52. People who are in accidents and people who are sick or injured will ask firefighters for help. 53. 甚至在半夜,消防员也必须能够在警报响起时迅速醒来。
54. 每当有紧急情况,消防队员总是在那里帮助我们 55. Firefighters.【解析】【导语】本文介绍了消防员工作的相关信息51题详解】根据“First of all, firefighters have to be strong enough to do their work”可知,消防员必须足够强壮来完成他们的工作;根据“Firefighters also have to know the latest skills in fighting fires”可知,消防队员还必须知道最新的灭火技能;根据“Anyway, the most important part of being a firefighter is to work as a team.”可知,作为一名消防员最重要的部分是团队合作,所以消防队员必须足够强壮,知道最新的灭火技能,并作为一个团队工作故填Firefighters have to be strong enough, know the latest skills in fighting fires and work as a team.【52题详解】根据“Firefighters don’t just fight house fires. They also help people who are in accidents...In some places, firefighters also have to be prepared to help people who are sick or injured (受伤的).”可知,遭遇事故的人和生病或受伤的人会向消防队员求助,故填People who are in accidents and people who are sick or injured will ask firefighters for help.【53题详解】even意为“甚至”,in the middle of the night“在半夜”,be able to...“能够”,wake up“醒来”,go off“响铃”,firefighters“消防员”,have to“不得不”,quickly“快速地”,when“当……时”,the alarm“警报”,故填:甚至在半夜,消防员也必须能够在警报响起时迅速醒来。
54题详解】whenever“无论何时,每当”,emergency“紧急情况,紧急事件”,Firefighters“消防队员”,are always there“总是在那里”,help us“帮助我们”,故填:每当有紧急情况,消防队员总是在那里帮助我们55题详解】文章介绍了消防员工作的相关信息,所以标题可以是Firefghters故填Firefighters.八、书面表达 (共1题,计20分) 56. 在我们的生活中,有些事情看起来很难完成,但是通过我们个人的努力或别人的帮助等,我们做到了请以“I made it”为题,写一篇100词左右的英语短文内容包括: 1. 你做到了什么事情; 2. 你是如何做到的; 3. 做完后你的感受或收获 要求: 1. 短文中不得出现考生真实姓名、学校及其他相关信息2. 照抄试卷内容不得分 I made it________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】例文:I made itSince I went to the middle school, my English grades have gone down rapidly. I felt very disappointed. And I didn’t know the way to improve my English grades.“Never give up,” my father said to me. “Look for the methods which belong to you.” After hearing these, I decided to make a studying plan about improving my English. With my father’s help, I made a plan. The plan included doing some English reading, watching English news and so on. Since I made up the plan, I have followed the details of the plan. The following exam was coming. That time I became self-confident. I got nearly full marks. This made me very happy because I defeated myself. My parents congratulated me on this. And they said that they were proud of me.From then on, I have become more and more confident, and I am determined to continue to try my best to study English as well as other subjects.【解析】【详解】[总体分析]① 题材:本文是一篇材料作文,讲述自己做到的一件事情;② 时态:时态为“现在完成时”和“一般过去时”;③ 提示:根据所给提示完成写作,不能遗漏信息,仔细介绍自己所做的事情的前后对比,以及从中感悟到的道理等。
[写作步骤]第一步,介绍自己遇到的困难;第二步,具体介绍自己是如何改变的,如何做成这件事情的;第三步,最后介绍自己从此事中取得的收获[亮点词汇]① give up 放弃② be proud of 以……而骄傲③ be determined to 下决心做……[高分句型]① Since I went to the middle school, my English grades have gone down rapidly.(since引导的时间状语从句)② This made me very happy, because I defeated myself.(because引导的原因状语从句)第20页/共20页学科网(北京)股份有限公司。