高考英语备考:抓住三类词,搞定七选五每f篇文章的语篇逻辑主要是靠话语标记即具体的词语来衔接的,我们只要抓住语篇 中的这些话语标记,就能掌握解开这类题型的钥匙这样的话语标记主要有三类词一、代词代词是语篇衔接中最直观的话语标记,每一个代词总是有所指代的,而且代词还涉及 人称和数的问题,这些都能够成为解题的关键线索之一主要是人称代词(例如it, he, she, they)、指示代词(this, that, these, those)和不定代词(例如 some, other, another) 0近三年高考全国卷I卷中出现的代词有:they, them, you, the ones, it, another, I, me, one 等Over the years, there have been a number of different techniques to help designers approach this important point. 37 , they can get a little complex. But good newsis that there're really only three kinds of decisions you need to make about color in your home: the small ones, the medium ones, and the large ones.答案:A. While all of them are useful分析:做题时应该找出A选项中的them以及37题逗号后面的they,对比第一句中的 different techniques,他们之间存在指代关系,指代内容一致。
Medium color choices are generally furniture pieces such as sofa, dinner tables or bookshelves. 39 . They require a bigger commitment than smaller ones, andthey have a more powerful effect on the feeling of a space.答案:G. Color choices in this range are a step up from the small ones in two major ways分析:做题时应该找出G选项中的color choices in this range,题号39前句中的 medium color choices以及题号39后句中的theyin this range指代的是前文的medium color choices, they 指代的选项中的 color choices in this rangeoThe friends who introduced me to camping thought that it meant to be a pioneer. 37 We sleep in a tent, cooked over an open fire, and walked a long distance to take the shower and use the bathroom. This brief visit with Mother Nature cost me two days off from work, recovering from a bad case of sunburn and the doctors bill for my sons food poisoning.答案:C. The trip they took me on was a rough one.分析:做题时先找出选项C中的代词they, me和one0 they指代前文的the friends, me和前文的me 一致。
后文的We指代the friends and me二、衔接词这里的衔接词是指表示语篇逻辑关系的副词或者连词,如however, therefore, though 等它们是选出正确答案的重要线索之一一般而言,这些语篇衔接词往往表示以下逻辑 关系,例如并列、选择、递进、因果、转折、让步和时间等近三年高考题中出现的衔接词有:or, but, and, whether, while, whatever, if, so, nevertheless, instead, since, recently, even, this time, since then, however, after the trip, also, as long as 等Color is fundamental in home design— something youll always have in every room. A grasp of how to manage color in your spaces is one of the first steps to creating rooms youll love to live in. Do you want a room thafs full of life? Professional? Or are you just looking for a place to relax after a long day? 36 color is the key to make a room feel the way you want it to feel.答案:B. Whatever you're looking for分析:做题时先找出选项B中的衔接词whatever,以及题号36前文的or。
通过分析 可以得知or表示的是你寻找喜欢的房间的三种选择,选项中的whatever表示无论是何种 选择,表示让步关系,引出下文颜色是关键The large color decision in your rooms concern the walls, ceilings, and floors. Whether you're looking at wallpaper or paint, the time, effort and relative expense put into it are significant. 40 .答案:F. So it pays to be sure, because you want to get it right the first time分析:做题时先把选项F中的so和题号40前文的whether圈出来通过分析得出, 上文提及的付出时间、精力和花费是有意义的和下文的值得之间构成因果关系If anyone had told me three years ago that I would be spending most of my weekends camping, I would have laughed heartily. Campers, in my eyes, were people who enjoyed insect bites, ill-cooked meals, and uncomfortable sleeping bags. They had nothing in common with me. 36 .答案:D. I was to learn a lot about camping since then, however.分析:做题时先圈出选项D中的衔接词since then和however。
通过分析前文可以得 知,作者三年以前对于camping是持否定态度的,since then和however表示作者对于 camping的态度开始转变I was, nevertheless, talked into going on another fun-filled holiday in the wilderness. 38 Instead, we had a pop-up camper with comfortable beds and an air conditioner. My nature-loving friends had remembered to bring all the necessities of life.答案:A. This time there was no tent.分析:做题时先圈出选项A中的衔接词this time以及题号38 F文的insteado通过分 析得出,this time表示时间概念,指的是这-次的露营instead强调转折关系,说明这些 词露营用的不是帐篷而是露营车39 We have done a lot of it since. Recently, we bought a twenty-eight-foot travel trailer complete with a bathroom and a built-in TV set. There is a separate bedroom, a modern kitchen with a refrigerator, The trailer even has matching carpet and curtains.答案:F. After the trip, my family became quite interested in camping.分析:做题时,先找出选项F中的衔接词after the trip以及题号39下文中的衔接词since 和代词we。
通过分析得出,after the trip表示时间关系和下文的副词since表示的意义相 同同时,通过代词we得知,we指的就是选项中的my family,指代一致三、体现句意的核心词相邻的两个句子中必然有信息的重叠,这是它们能够成功推进的前提条件,也是体现 语篇前后连贯的关键所在所以,只要抓住前后句子的核心词,就能根据语篇连贯的原则 来确定前后句子的相关性,从而判断七选五选项的正确与否38 . They're the little spots of color like throw pillows, mirrors and baskets thatmost of us used to add visual interest to our rooms. Less tiring than painting your walls and less expensive than buying a colorful sofa, small color choices bring with them the significant benefit of being easily changeable.答案:D. Small color choices are the ones were most familiar with分析:做题时,找出选项中的Small color choices这几个核心关键词,这几个关键词 代表的主题和下文的主题是一致的,例如下一句的代词they以及再下一句的主语small color choices,所以可以判断出段落主要在讲small color choiceso40 It must be true that sooner or later, everyone finds his or her way back to nature. I recommend that you find your way i。