文档详情

新高中考试英语 03 亲情故事- 专项突破“读后续写”.doc

re****.1
实名认证
店铺
DOC
83.23KB
约13页
文档ID:547305553
新高中考试英语 03 亲情故事- 专项突破“读后续写”.doc_第1页
1/13

专题03高考英语 专项突破“读后续写”—亲情故事亲情是世界上珍贵的情感之一,因为每个人表达方式不一样,所以亲情的外在表现形式也不一样,但是爱是一样的……01阅读下面短文,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文It’s hard to talk to dads sometimes. The roles we often expect our fathers to play—protector, provider—can make them seem impenetrable(不可理解的). That’s how it was with my dad. He came to Canada at the age of ten and settled in an immigrant community. He was never much of a talker. He rarely drank, so we didn’t get to see him loosen up after a few beers. He didn’t tell stories about himself at the dinner table or when we went for walks in the park. He was a private person and seemed to want to stay that way. Bringing up the many questions I had about life before I was born-his early hopes and dreams, loves and heartbreaks—let alone sharing my own feelings, felt like too much for us to handle. I didn’t want to threaten the integrity(完整)of his hard shell. I had gotten used to it, and it made me feel secure. But when my relationship and career took a hit a year ago at the same time, things had to change. I was facing serious questions about my own nature, and I wanted to know that he had faced them, too. I needed to know how he had found his way, because I felt like I had lost mine. In a severe moment of desperation, it occurred to me that sending an email might be the key. An email can be crafted(精心制作)slowly and carefully. I could speak at a comfortable distance and give him room to adjust. He’d be up in his office—a comfortable place filled with bookshelves, dusty CD-ROMs and piles of old newspapers. I’d be at my desk in an apartment 20 minutes away. So I wrote to him. I told him about my regrets and fears, and I asked him to answer, if he felt like it, and to share something about himself, something that would give me much-needed perspective on my life, especially on relationship and career. Para 1: Two weeks later, his response showed up in my email box. _________________________________________________________________________________________________________________________________________Para 2: I closed the email and started to cry. _________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Para 1: Two weeks later, his response showed up in my email box. It was a scanned three-page document. Apparently, my dad had carefully considered my message, reached back into his memory and crafted a response. In the letter, he shared his history of love, longing, self-doubt, fears and struggles in life. He also offered me some practical suggestions on how to handle my relationship and career. While reading, I got the sense that it must have been really tough for my dad to settle down in a new country at an early age. I was also impressed by the great perseverance he showed in the face of difficulty. Para 2: I closed the email and started to cry. I cried because I wished I had opened up earlier but was grateful it wasn’t too late. I cried because in the midst of my own struggles, his letter instantly put me at ease. And I cried because in the end, it was so simple: I just had to hit “Send”. We’ve since had many exchanges. My problems haven’t been magically solved, but getting to know my dad better–and learning to love him more–has made the tough stuff more manageable and life sweeter. It’s hard to talk to dads sometimes, but I’m glad that I found a way to talk to mine.【解析】这是一篇记叙文。

文章以人物为线索展开,讲述了作者的父亲是一个少言少语的人,作者习惯这样的父亲,也觉得这样很安全但当作者的婚姻和职业受到打击时,他/她感到迷失了自我,想到父亲也可能曾经面临这样的问题,于是决定通过写邮件向他求助详解】1.段落续写①根据第一段首句内容“两周后,他的回信出现在我的邮箱里”可知,下文可描写父亲在信里真诚地分享了自己的经历,以及作者的感受②根据第二段首句内容“我关了邮件开始哭起来”可知,下文可描写作者哭的原因,以及庆幸找到了和父亲进行交流的方式2.续写线索:受到回信——父亲分享自己的经历——对父亲有了更多了解——哭起来——为什么哭——庆幸能和父亲交流3.词类激活行为类①思考:consider/think②提供:offer/supply/give/provide③解决:solve/settle情绪类①艰难的:hard/tough/difficult②感激的:grateful/thankful③高兴的:glad/delighted/pleased【点睛】[高分句型1]While reading, I got the sense that it must have been really tough for my dad to settle down in a new country at an early age. (运用了状语从句的省略)[高分句型2]I cried because I wished I had opened up earlier but was grateful it wasn’t too late. (运用了because引导的原因状语从句,和虚拟语气)02“Has Priya not come home as yet?” Surya asked. He had just returned from work. He was a cashier in the State Bank of Hyderabad, while his wife, Sharada a lab assistant in Reddy College for Women. Their daughter, Priya, was a Class X student in Saint Anne's School around six kilometers away. There was a direct bus from Priya's school.“She should have been here by 4.30. It is 5:30 now and she still has not come,"Sharada replied."Yesterday too she was late. In fact, since the last few weeks she has been coming home late."“Did you ask her?”“Yes, I did, last week.”“What did she say?”“She numbed something about spending time with her best friend, then she kept quiet. You know she is not very forthcoming.One day she would be become an engineer or doctor."Priya was to appear for the C。

下载提示
相似文档
正为您匹配相似的精品文档
相关文档