英语)高一英语阅读理解(科普环保)试题经典一、高中英语阅读理解科普环保类1.犇犇阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项 A team of international scientists is due to set off for the world's biggest iceberg in a mission aiming to answer fundamental questions about the impact of climate change in the polar regions. The scientists, led by the British Antarctic Survey (BAS), are trying to reach a newly revealed ecosystem that had been hidden for 120,000 years below the Larsen C ice shelf. Last year, part of the Larsen C ice shelf calved (崩解) away, forming a huge iceberg-A68—which is four times bigger than London, and revealing life beneath for the first time. Now scientists say it is a race against time to explore these new ecosystems before they are transformed to the light. Marine biologist Dr Katrin Linse from the BAS is leading the mission. "The calving of A68 provides us with a unique opportunity to study marine life as it responds to a huge environment change," she said. "It is important that we get there quickly before the undersea environment changes as sunlight enters the water." Professor David Vaughan, science director at the BAs, said, "We need to be bold (大胆的) on this one. Larsen C is a long way south and there's lots of sea ice in the area, but this is important science, so we will try our best to get the team where they need to be. He said climate change had already affected the sea around Antarctica and is warming some coastal waters. "Future warming may make some habitats warm. Where these habitats support unique species that are adapted to love the cold and not the warm, those species are going to either move or die." There is growing concern about the possible impact of climate change in the Antarctic. Earlier this month, a report revealed that melting ice sheets in Greenland and Antarctica are speeding up the already fast pace of the sea level rise. The research, published by the National Academies of Science, Engineering and Medicine, said, "At the current rate, the world's ocean will be, on average, at least 60cm higher by the end of the century." However, it found that the process is accelerating, and more than three quarters of the acceleration since 1993 is due to melting ice sheets in Greenland and Antarctica, the study shows.(1)Why are the scientists eager to go to the iceberg? A. To study how the iceberg was formed.B. To study a newly discovered ecosystem.C. To explore a new way to prevent climate change.D. To explore the geography of the Larsen C ice shelf.(2)What do the underlined words "this one" in the fourth paragraph refer to? A. The Larsen C ice shelf.B. Climate change in Antarctica.C. The A68 iceberg with the ecosystem beneath it.D. The condition of animal species in Antarctica.(3)What can we learn about the A68 iceberg from the text? A. It is as big as London.B. It is part of an ice shelf in the Arctic.C. It will disappear in a very short time.D. It has uncovered an unknown ecosystem in Antarctica.(4)What can we infer from the last paragraph? A. There is no need to worry about climate change in Antarctica.B. The ice sheets in Greenland and Antarctica are melting at a steady rate.C. Many creatures living in deep water will die out due to climate change.D. By 2100, the sea level will have risen to a much higher level than now.【答案】 (1)B(2)C(3)D(4)D 【解析】【分析】本文是一篇说明文,南极地区的拉森C冰架崩解形成了一座巨大的冰山A68 iceberg。
冰山下面显现的新的海洋生态系统为科学家提供了研究未知的海洋生物的机会 (1)考查细节理解根据第二段中的“Now scientists say it is a race against time to explore these new ecosystems before they are transformed to the light.”可知,科学家着急赶去世界最大的冰山是为了在其受到光照影响之前研究这座冰山下面的海洋生态系统 (2)考查词义猜测根据第三段中的“The calving of A68 provides us with a unique opportunity to study marine life...”可知A68冰山的形成为科学家提供了研究海洋生物的独一无二的机会,所以Professor David Vaughan认为科学家要果敢地抓住这次机会,故this one指的是A68冰山和它下面的生态系统 (3)考查细节理解根据第一段中的“to reach a newly revealed ecosystem that had been hidden for 120,000 years below the Larsen C ice shelf.”到达一个新发现的在拉森冰架下面隐藏了12万年的的生态系统,可知选D。
(4)考查推理判断根据最后一段中的“…At the current rate, the world's oceans will be, on average, at least 60cm higher by the end of the century.”按目前的速度,世界的海洋到本世纪末平均至少升高60厘米,选D 【点评】本题考点涉及细节理解,词义猜测和推理判断三个题型的考查,是一篇环境类阅读,考生需要准确掌握细节信息,同时根据上下文的逻辑关系,进行分析,推理,从而选出正确答案2.犇犇阅读理解 According to a recent study, a new genetically modified rice can prevent infections of HIV, the virus responsible for the disease AIDS. The study reports the newly-developed rice produces proteins that attach directly to the HIV virus. This process prevents the virus from mixing with human cells. The scientists say it can remove the effect of the virus and block its spreading. The Joint United Nations Program on HIV/AIDS reports that worldwide, nearly 37 million people were living with HIV in 2017. The organization says the largest number of those are in developing countries. Nearly two-thirds of HIV cases are in Africa. Now there is no cure for HI。