英语)初三英语英语阅读理解汇编解析版汇编及解析一、中考英语阅读理解汇编1.阅读理解 One day an Australian farmer Joe saw a bright light in the sky. The light came nearer and nearer and suddenly Joe saw that it was a spaceship. The spaceship landed in a field quickly. The door of the spaceship opened and two strange beings climbed out. Joe was afraid of them. He tried to run away. But the spacemen walked towards him, picked him up and carried him into the spaceship. They put wires from a machine onto his head and then they could speak to him in English. They asked him questions about the Earth. "We're from Venus(金星)," they said, "but it is getting very hot there. A lot of our people are dying and we haven't much time left. We are trying to find a new home." After some time they freed Joe and at last the spaceship took off and could not be seen. Joe told his friends about the spacemen, but no one believed his story." You'll believe me one day, "Joe told them." The spacemen will come back..."(1)The bright light in the sky was . A. the sun B. a spaceship C. a shining bird D. Venus(2)The strange beings came to the Earth to . A. visit Joe B. catch Joe C. find a new home D. live with Joe(3)Joe was the spaceship. A. carried into B. asked into C. not afraid of D. happy to get into(4)The strange beings before they let him go. A. had asked Joe several questions B. had given Joe some wiresC. had asked Joe to mend their machine D. had given Joe a lot of money(5)People didn't believe Joe because . A. he told a lieB. they didn't welcome the strange beingsC. they wanted to see the strange beings very muchD. they hadn't seen the strange beings before【答案】 (1)B(2)C(3)A(4)A(5)D 【解析】【分析】主要讲了澳大利亚农民Joe告诉朋友们他看见了太空人。
(1)细节题根据suddenly Joe saw that it was a spaceship.可知是太空飞船,故选B (2)细节题根据We are trying to find a new home.可知奇怪的人努力找到一个新家,故选C (3)细节题根据But the spacemen walked towards him, picked him up and carried him into the spaceship.可知Joe被太空人带到太空飞船里,故选A (4)细节题根据They asked him questions about the Earth.可知怪人问了Joe几个问题,故选A (5)细节题根据Joe told his friends about the spacemen, but no one believed his story." You'll believe me one day, "Joe told them." The spacemen will come back..."可知Joe的朋友不相信的原因是他们没有见过太空人,故选D 【点评】考查阅读理解,主要细节题,注意从文中仔细寻找答案。
2.阅读所给材料,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项 Boys and girls, we have some interesting and fun things for you this term. Have a good time.English ClubFor the seventh—grade studentsTime: Tuesday afternoon and Friday eveningPlace: Room 301Tele: 77459312Math examFor the ninth—grade studentsTime: on Monday, Match 20thPlace: Room 306PS: Top 10 will get a surpriseA TalkFor all studentsTime: 14:30һ16:30, April 25thPlace: in the school hallTopic: How to Learn English WellSinging CompetitionFor the eighth—grade studentsTime: on Thursday, May 23rdPlace: in the music roomTele: 58172352(1)What activity will the school have on May 23rd? A. A singing competition.B. A math exam.C. A talk about how to learn English well.D. An English speech contest.(2)Where will Tom, a ninth—grade student, probably be at 3:00 p. m. on April 25th? A. In Room 301. B. In Room 306. C. In the school hall. D. In the music room.(3)How often do the English club members practice spoken English? A. Once a week. B. Twice a week. C. Three times a week. D. Four times a week.(4)How many students will get a surprise after the math exam? A. 4. B. 10. C. 20. D. 306.(5)Where may you see this notice? A. In a school. B. In a shop. C. In a hospital. D. In a restaurant.【答案】 (1)A(2)C(3)B(4)B(5)A 【解析】【分析】主要讲了四则广告信息。
(1)细节题根据第四个表格Time: on Thursday, May 23rd,可知是唱歌比赛,故选A (2)细节题根据第三个表格For all students Time: 14:30һ16:30, April 25th Place: in the school hall,可知在学校大厅,故选C (3)细节题根据第一个表格Time: Tuesday afternoon and Friday evening,可知周二下午和周五晚上,即一周两次,故选B (4)细节题根据PS: Top 10 will get a surprise,可知前10名学生得到一个惊喜,故选B (5)细节题根据Boys and girls, we have some interesting and fun things for you this term.可知是给学校孩子们的,故选A 【点评】考查阅读理解,主要考查细节题,注意从文中仔细寻找答案3.阅读理解(1)According to the passage, the followings are bullying EXCEPT ____. A. calling people mean namesB. hitting peopleC. telling lies about peopleD. laughing with people(2)Cyberbullying means bullying ____. A. at school B. at home 。