文档详情

专题08-名人故事-备战2023年中考英语之阅读理解专项练(常考+热门话题)(通用版)(解析版)-中考英语备考资料重点汇总知识点归纳

旭***
实名认证
店铺
DOCX
542.79KB
约33页
文档ID:349678091
专题08-名人故事-备战2023年中考英语之阅读理解专项练(常考+热门话题)(通用版)(解析版)-中考英语备考资料重点汇总知识点归纳_第1页
1/33

专题08-名人故事备战2023年中考英语之阅读理解专项练(常考+热门话题)一、阅读单选There’s a lot of good news about Chinese volleyball player Zhu Ting. She was named as the Most Valuable Volleyball Player of the China Volleyball Association for the 2019—2020 season. At the same time, readers can find her story in a children’s book When I Grow Up—Sports Heroes. A British publishing house (出版社) published the book. It’s about how children become sports super stars. Those superstars include LeBron James and Lionel Messi. Zhu Ting now plays for the Tianjin Bohai Bank Women’s Volleyball Club. Last season, she helped Tianjin win its 12th top league title (联赛冠军). She is also the captain (队长), the 1.98-meter-tall girl found it difficult to move quickly because she was so tall. But head coach Lang Ping trained her to jump high and spike the ball (扣球), the fighting spirit (精神) of the national team has inspired (激励), she became a great spiker. She used to play volleyball in Turkey. When she arrived there, she couldn’t speak English well and needed help. But she kept practicing English after her training. After three months, she could easily talk with her teammates in English. What makes Zhu Ting successful? Working hard and never giving up are the key to success.1.When I Grow Up—Sports Heroes is a book for ________.A.children B.heroes C.singers2.________ is head coach of China’s women’s national volleyball team.A.Zhu Ting B.Lang Ping C.LeBron James3.Zhu couldn’t move quickly because she was so ________.A.strong B.valuable C.tall4.The most important reasons for Zhu’s success are ________.A.the top league title and the fighting spiritB.the good news and hard practiceC.the fighting spirit and hard practice【导语】本文是一篇记叙文,主要通过一些事迹讲述了著名排球运动员朱婷成功的原因。

答案】1.A    2.B    3.C    4.C1.【解析】细节理解题根据“At the same time, readers can find her story in a children’s book When I Grow Up—Sports Heroes.”可知这本书是写给孩子们看的,故选A2.【解析】细节理解题根据“But head coach Lang Ping trained her to jump high and spike the ball (扣球)”可知中国女子国家队排球队的首席教练是郎平,故选B3.【解析】细节理解题根据“She is also the captain (队长), the 1. 98-meter-tall girl found it difficult to move quickly because she was so tall. ”可知是因为太高了所以不能移动的很快,故选C4.【解析】细节理解题根据“What makes Zhu Ting successful? Working hard and never giving up are the key to success.”可知努力工作和永不放弃是成功的关键,故选C。

Zhang Guimei showed us how to be a good teacher and the importance of a teacher in students’ lives. In 2009, Zhang Guimei founded the Huaping High School for Girls in Lijiang, Yunnan Province. This is a special high school which did not ask for tuition fees from girls in poor families. In 2003, Zhang began to raise money for the school, but her efforts were often met with suspicion and even misunderstanding. Between 2003 and 2007, Zhang spent her spare time asking people to make donations for her school. However, the money she got was far from enough. In 2007, after her dream was reported by media, the government promised to help her project.Zhang carries on strict school rules. She plans every minute of her students’ timetable. At 5:20 am, She wakes up all the girls. They must take a nap in the afternoon. They are only allowed three hours a week outside of the school. And long hair is not allowed. She wants to change the lives of many girls from poor families through education. Eleven years later, over 1, 600 girl students have graduated from the school and received higher education—including many famous universities in China. When people asked why she made so many efforts to help girls in the mountains receive better education, she just said, “I believe it is really important for girls to receive education because it will break the circle between uneducated mothers and children. I hope they can live happier than me. And it will be the greatest comfort to me.”5.The Huaping High School for Girls was set up ________.A.in 2005 B.in 2003 C.in 2007 D.in 20096.What does the underlined word “suspicion” mean in Chinese?A.支持 B.理解 C.怀疑 D.宽容7.What does the third paragraph mainly tell us?A.All the students get up early to study.B.There are strict school rules in the school.C.Long hair is not allowed in the school.D.Zhang is a kind mother for the students.8.Why did Zhang make so many efforts to help those girls?A.Because she was asked to do so by their parents.B.Because she thought girls were as clever as boys.C.Because she wants to break the circle between uneducated mothers and children.D.Because their parents have paid lots of attention to their study.9.What is the best title for the text?A.A good mother and strict teacher B.A special high school for girlsC.A famous high school in China D.Girl students from poor families【导语】本文主要介绍了一位非常认真和严格的老师——张桂梅。

答案】5.D    6.C    7.B    8.C    9.A5.【解析】细节理解题根据“In 2009, Zhang Guimei founded the Huaping High School for Girls in Lijiang, Yunnan Province.”可知,2009年,张桂梅创办了华坪女子中学,故选D6.【解析】词义猜测题根据“but her efforts were often met with suspicion and 。

下载提示
相似文档
正为您匹配相似的精品文档
相关文档