专项42 任务型阅读之还原句子阅读短文还原句子的文章一般为200—250词左右,设空位置一般为三种:段首、段尾和段中根据历年真题的考查可看出考题中段中设空最多,段尾次之,段首最少其主要考查:1. 学生能理解故事情节和事件发展顺序2. 学生能理解段落中各句子之间的逻辑关系二、满分技巧 1. 解题步骤 (1)读选项,画关键词,暗排序 (2)读文章,找逻辑,抓过渡词 (3)先易后难来解题 (4)回读文章定答案 2. 得分技巧 (1)抓住过渡词,看住上下句 (2)盯紧横线的前后词语 通过学生对这类题型的解题步骤、思路及技巧的练习和实践,可总结出以下复习策略:1. 养成限时阅读的习惯,提高阅读速度培养学生的阅读技能, 处理好阅读速度与效率问题阅读速度应控制在每篇5分钟,每分钟40—50个词为宜2. 注意常考点平时练习多注意代词(如it,this,they)、选项的句内关系(如因果、转折)及重现(文章与选项的复现提示)等 3. 解题技巧 通读全文,了解文章大意根据文章整体结构、具体内容,并结合关键词,将选项填入文中,再次通读全文,重点考查逻辑关系和关联结构,研究多余选项,确定排除理由,最终确定答案。
1. 如果问题设在段首 (1)通常是段落的主题句认真阅读后文内容,根据段落一致性原则,查找相关的词,推断出主题句2)与后文是并列,转折,因果关系等着重阅读后文第一两句,锁定线索信号词,然后在选项中查找相关特征词,通常正确答案的最后一句与空白后的第一句在意思上是紧密衔接的,因此这两句之间会有某种的衔接手段3)段落间的过渡句这时要瞻前顾后找启示,即阅读上一段结尾部分,通常正确答案与上一段结尾有机地衔接起来,并结合下一段内容,看所选的答案是否将两段内容连贯起来2. 如果问题设在段尾(1)空白前的一句或两句是重点语句,重点阅读以锁定关键词2)通常是结论,概括性语句注意在选项中查找表示结果结论,总结等的信号词,如:Therefore, as a result,thus,hence,in short,to sum up,to conclude,in a word等词语,选项中也可发现前文的同义词句3)与前文是转折或对比关系此时要注意在选项中查找表示转折对比的关联词,同时注意选项中所讲内容是否与前文在同一主题上形成对立、对比关系4)与前文是并列或排比关系在这种情况下,通常是该段落要求补全说明本段主题的其他细节,因此,根据段落一致性原则,在原文和选项中找到相关的特征词,通常选项中会出现表示并列或递进关系的关联词或与前文类似的句式结构,或出现同义词等其他线索。
5)所选答案是引出下一段的内容如果在选项中找不出与前文之间的关联,此时可考虑与下一段的开头是否有一定的衔接,认真阅读下一段开头几句,看是否与选项的最后一句紧密连接起来6)如果第一段的段尾是空白,要认真阅读,看此处是细节还是主题,通常文章第一段要提出文章的主题,如果在段尾提出主题,会用一些信号词如转折词引出来,正确答案应有这样的特征词A(2022·山东济南·中考真题)Leading young people to take up physical exercise is really important. ____1____ But a report recently shows that only half of girls who were questioned by researchers enjoy doing sports. ____2____ What are the reasons? Because of their dislike of the clothes they are asked to wear and the lack(缺乏)of facilities(设备)to do their hair afterwards. As more girls than boys fail to take part in physical activities, this is seen as a problem that needs dealing with.Many of the girls questioned said they disliked wearing the skirts that are often part of PE clothes and that the clothes should be more comfortable to wear. The girls wanted to have the chance to say what the PE clothes should look like. They suggested clothing should cover more of their bodies, such as leggings and high-necked shirts. ____3____Another key problem the girls reported was not having the facilities available to do their hair after they had taken part in exercise. The girls being interviewed wanted private space where they could get changed. They felt schools should supply hairdryers so that they could style their hair. ____4____ They could use this time to do their hair and make sure they looked the same as they did before the class.The researchers argue that since girls worry a great deal about how they look during their teenage years, it is important that schools take these problems seriously. ____5____ Some teachers feel sports should keep youngers’ minds off how they look. It should help them see the value of keeping physically fit, enjoying team spirit and achieving their success and not worrying about what their hair looks like.A.Girls had the following problems with PE classes.B.Even a quarter of them actually avoid taking part.C.However, not everyone agrees with the suggestions.D.They also required 15 minutes at the end of the PE class.E.Surprisingly, most girls don’t agree with this suggestion.F.PE classes are one way of getting young people to do this.G.They also thought the materials used were not good enough.【答案】1.F 2.B 3.G 4.D 5.C【导语】本文是一篇说明文。
文章分析了女生们不喜欢上体育课的原因以及学生们对此问题提出的相关建议1.根据上一句“Leading young people to take up physical exercise is really important.”可知,让年轻人进行体育锻炼是真的很重要因此此处应是说明如何让年轻人做这件事选项F“体育课是让年轻人做这件事的一种方法符合语境2.根据上一句“But a report recently shows that only half of girls who were questioned by researchers enjoy doing sports.”可知,最近的一份报告显示,在接受问卷调查的女生中,只有一半的女生喜欢做运动由此可知,此处应是说明女生参加运动的其他情况选项B“甚至她们中有四分之一实际上还逃避运动符合语境3.根据上文“Many of the girls questioned said they disliked wearing the skirts that are often part of PE clothes and that the clothes should be more comfortable to wear.”可知,此处讲女生们不喜欢体育课上所要穿的衣服。
选项G“他们还认为所用的材料不够好符合语境4.根据下一句“They could use this time to do their hair and make sure they looked the same as they did before the class.”可知,他们可以利用这个时间去整理她们的头发,确保她们看起来和去上体育课前一样说明此处应是建议要有一个特殊的时间段选项D“她们也要求体育课结束的时候要有15分钟的休息时间符合语境5.根据上一句“The researchers argue that since girls worry a great deal about how they look during their teenage years, it is important that schools take these problems seriously.”可知,有些研究人员认为学校应该认真对待这些问题结合下一句“Some teachers feel sports should keep youngers’ minds off how they look.”可知,有些老师认为应该让年轻人摒弃和外貌有关的想法。
此处应是说明有些人的看法不一致选项C“然而,并不是每个人都同意这些建议符合语境B(2022·辽宁朝阳·中考真题)阅读短文,根据其内容,从所给的七个选项中选出可以填入空白处的最佳选项,使短文内容连贯、完整选项中有两项为多余选项Every year, when the Dragon Boat Festival comes, Chinese people often hang a kind of plant on the door. It is called wormwood (艾草). ___6___ On the other hand, its special smell can also keep annoying insects away from rooms.In fact, wormwood t。