2022年中考考前最后一卷【四川成都卷】英语·全解全析1234567891011121314151617181920BBACABEDACBCABCBCABC2122232425262728293031323334353637383940ABABCCABCCCABCCCBACB4142434445464748495051525354555657585960CEDBACBACBACADCBCBDA616263646566676869707172737475101102103104105BABAABACDCBACDBFDEBCA卷(共100分)第一部分 听力测试(共30小题,计30分)一、听句子,根据所听到内容选择正确答语每小题读两遍(共5小题,每小题1分;计5分)1.【答案】【答案】B【原文】Let’s go to the movies this weekend.2.【答案】【答案】B【原文】I got a bad cold the day before yesterday.3.【答案】【答案】A【原文】Please give my best wishes to your Russian friends.4.【答案】【答案】C【原文】Thank you for helping me with my work.5.【答案】A【原文】Excuse me, may I use your lock?二、听句子,选择与你所听到的句子意思相符合的图片,并将代表图片的字母填在相应的题号后,每小读两遍。
共5小题,每小题1分,计5分)6-10.【答案】B EDAC 【原文】1. Li Lei’s father takes a train to Beijing.2. Don’t play soccer here.3. We can’t listen to music in the classroom.4. I go to school by bus.5. Don’t run in the hallways.三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案每段对话读两遍共10小题,每小题1分,计10分)11.【答案】B【原文】W: Look! This is my new magazine.M: Oh, so beautiful. Can you lend it to me? W: Sorry, I haven’t finished reading it myself. How about tomorrow? Question: Can the boy borrow the magazine now?12.【答案】C【原文】M: Shall we go swimming or go boating this afternoon?W: I’m afraid, neither. Teacher said we’d have a Chinese test tomorrow. Question: What is the girl probably going to do this afternoon?13.【答案】A【原文】M: What do you do, Miss Green?W: I teach Chinese in No.1 Middle School. Question: What does Miss Green do?14.【答案】B【原文】M: I think I may have a cold.W: Sorry to hear that. You should see a doctor, not stay in bed. M: Thank you. Question: What’s the woman’s suggestion?15.【答案】C【原文】M: Lucy speaks English very well. Is she from America?W: No. She is from France. But she stayed in Canada for a few years. Question: Where does Lucy come from?16.【答案】B【原文】W: How long does it take you to go home from school, Mike?M: Well. It’s difficult to say. It takes me an hour to walk, thirty minutes by bike or fifteen minutes by subway. Q: How long does it take Mike to ride home from school?17.【答案】C【原文】M: How many students are there in your class?W: Fifty-eight. Twenty of them are girls.Q: How many boys are there in the girl’s class?18.【答案】A【原文】W: Have you ever visited the Big Ben?M: Yes. I went to Britain last year for the first time. I will go there again next month.Q: How many times has the boy been to Britain?19.【答案】B【原文】W: Sam, what do you like doing after school?M: I like playing football very much.W: What else?M: I also like watching movies, but I don’t like playing cards.Q: What does the boy like doing?20.【答案】C【原文】A: Which performer do you like best, Vera, Dennis or Bob?B: None of them. I like Linda best. She is a really talented magician.Q: Who does the girl like best?四、听短文,根据短文内容选择正确答案。
短文读两遍共5小题,每题1分;计5分)21-25.【答案】ABABC【原文】Henry was born in a poor family with four children. When he was about seven years old, his father died of illness. His mother found it difficult to support their large family. However, she tried to send Henry to school. On the second week at school, Henry found he needed a grammar book for his English study. He knew it was impossible for his mother to afford one. Then he ran to the house of a neighbor. He said, “If I move away the snow for you, will you pay me for it?” The offer was accepted. Then he ran to another place for the same purpose right away, and then to another, until he made enough money to buy his grammar book.五、听短文,根据短文内容完成表格中所缺信息。
短文读三遍共5小题,每小题1分;计5分)26-30.【答案】CABCC【原文】Mexico is a colorful country. I am so lucky to be one of the 15-person group going to Mexico this summer. We have learned about Mexican culture. During those three weeks, I stayed in a host family. The host mother was kind and her 90-year old father was a humorous man. I received the warmest welcome. The host mother not only offered me meals and bed. but also treated me like her daughter. She prepared sandwiches for me every day. She asked every day what I had learned from Spanish lesson. Then she would practice with me and teach me new things in great patience. I was feeling like back to my childhood when my mother always took care of me. Although she was able to speak little English, we did have a great time together. The 90-year-old grandfather tried his best to talk with me. It made me feel at home.第二部分 基础知识运用 (共 30小题;计 40 分)六、选择填空(共 15 小题;计20 分)A.从以下各题的 A、B、C三个选项中选择正确答案。
共10 小题;每小题1分, 计10 分【答案解析】31.【答案】C【解析】句意:——我的尺子坏了我可以借你的吗?——当然了考查代词辨析hers她的;mine我的;yours你的根据“Can I borrow”以及“Of course. Here it is”可知此处是。