话题05 生态环保13篇序号内容微话题1Passage 1-8 环境保护 微话题2Passage 9-13 动物保护微话题1:环境保护Passage 1(2021全国乙卷C篇)You’ve heard that plastic is polluting the oceans — between 4.8 and 12.7 million tonnes enter ocean ecosystems every year. But does one plastic straw or cup really make a difference? Artist Benjamin Von Wong wants you to know that it does. He builds massive sculptures out of plastic garbage, forcing viewers to re-examine their relationship to single-use plastic products. At the beginning of the year, the artist built a piece called “Strawpocalypse,” a pair of 10-foot-tall plastic waves, frozen mid-crash. Made of 168,000 plastic straws collected from several volunteer beach cleanups, the sculpture made its first appearance at the Estella Place shopping center in Ho Chi Minh City, Vietnam. Just 9% of global plastic waste is recycled. Plastic straws are by no means the biggest source (来源) of plastic pollution, but they’ve recently come under fire because most people don’t need them to drink with and, because of their small size and weight, they cannot be recycled. Every straw that’s part of Von Wong’s artwork likely came from a drink that someone used for only a few minutes. Once the drink is gone, the straw will take centuries to disappear. In a piece from 2018, Von Wong wanted to illustrate (说明) a specific statistic: Every 60 seconds, a truckload’s worth of plastic enters the ocean. For this work, titled “Truckload of Plastic,” Von Wong and a group of volunteers collected more than 10,000 pieces of plastic, which were then tied together to look like they’d been dumped (倾倒) from a truck all at once. Von Wong hopes that his work will also help pressure big companies to reduce their plastic footprint.1.What are Von Wong’s artworks intended for?A.Beautifying the city he lives in. B.Introducing eco-friendly products.C.Drawing public attention to plastic waste. D.Reducing garbage on the beach.2.Why does the author discuss plastic straws in paragraph 3?A.To show the difficulty of their recycling.B.To explain why they are useful.C.To voice his views on modern art.D.To find a substitute for them.3.What effect would “Truckload of Plastic” have on viewers?A.Calming. B.Disturbing.C.Refreshing. D.Challenging.4.Which of the following can be the best title for the text?A.Artists’ Opinions on Plastic SafetyB.Media Interest in Contemporary ArtC.Responsibility Demanded of Big CompaniesD.Ocean Plastics Transformed into Sculptures【答案】1.C 2.A 3.B 4.D【导语】本文是一篇说明文。
文章主要介绍了艺术家Benjamin Von Wong使用海洋中的塑料垃圾制作了一个巨型雕塑,极其震撼,引发人们对塑料污染的反思1.推理判断题根据第一段“He builds massive sculptures out of plastic garbage, forcing viewers to re-examine their relationship to single-use plastic products.(他用塑料垃圾建造巨大的雕塑,迫使观众重新审视他们与一次性塑料产品的关系)”可知,Von Wong用塑料垃圾制作雕塑,是想让人们重新审视与一次性塑料制品的关系,引起公众对塑料垃圾的关注故选C项2.推理判断题根据第三段“Just 9% of global plastic waste is recycled. Plastic straws are by no means the biggest source (来源) of plastic pollution, but they’ve recently come under fire because most people don’t need them to drink with and, because of their small size and weight, they cannot be recycled. (全球只有9%的塑料垃圾被回收。
塑料吸管绝不是最大的塑料污染源,但它们最近却受到了抨击,因为大多数人不需要吸管喝饮料,而且由于它们体积小、重量轻,无法回收利用)”可知,塑料吸管体积小、重量轻,无法回收利用由此推知,作者在第三段讨论塑料吸管是为了展示它们回收的难度故选A项3.推理判断题根据倒数第二段“In a piece form 2018, Von Wong wanted to illustrate (说明) a specific statistic: Every 60 seconds, a truckload’s worth of plastic enters the ocean. For this work, titled “Truckload of Plastic,” Von Wong and a group of volunteers collected more than 10,000 pieces of plastic, which were then tied together to look like they’d been dumped (倾倒) from a truck all at once.(在2018年的一个作品中,Von Wong想要说明一个具体的统计数字:每60秒,就有一卡车塑料进入海洋。
这项名为“一卡车塑料”的作品,Von Wong和一群志愿者收集了一万多块塑料,然后把它们绑在一起,让它们看起来像是同时从卡车上倾倒下来的)”可知,这个作品以创新的方式让人们了解到塑料垃圾以很快的速度和很大的量倾入海洋,刷新了观众对海洋塑料污染的认知由此推知,这个作品会让观众对塑料垃圾进入海洋造成污染这件事感到不安故选B项4.主旨大意题根据第一段“But does one plastic straw or cup really make a difference? Artist Benjamin Von Wong wants you to know that it does. He builds massive sculptures out of plastic garbage, forcing viewers to re-examine their relationship to single-use plastic products.(但一根塑料吸管或一个塑料杯真的有什么区别吗?艺术家Benjamin Von Wong想让你知道,它确实如此他用塑料垃圾建造巨大的雕塑,迫使观众重新审视他们与一次性塑料产品的关系)”及下文陈述可知,艺术家Benjamin Von Wong通过使用海洋塑料垃圾制作巨型雕塑的方法,引发人们对塑料污染的反思。
由此可知,“海洋塑料变成雕塑”可以作文章标题故选D项Passage 2(2020全国II卷C篇)In May 1987 the Golden Gate Bridge had a 50th birthday party. The bridge was closed to motor traffic so people could enjoy a walk across it. Organizers expected perhaps 50,000 people to show up. Instead, as many as 800, 000 crowded the roads to the bridge. By the time 250,000 were on the bridge, engineers noticed something terrible:the roadway was flattening under what turned out to be the heaviest load it had ever been asked to carry. Worse, it was beginning to sway(晃动). The authorities closed access to the bridge and tens of thousands of people made their way back to land. A disaster was avoided. The story is one of scores i。