21 5G新时代2023中考英语时事热点话题专练一、阅读还原7选5【分析】本文是一篇说明文,介绍了 5G这一新技术,其优点及其缺点27. 词句猜想题根据原文“Your Internet experience is not pleasant when the net speed is too slow ... But soon it could be a thing of the past”可知,此处i【指代的是上文提到的网速慢的现象28. 细节理解题根据原文“5G will make self-driving cars possible ... Even airplanes will become "smart" in the near future ... 5G will be a big help fbr students who take online classes ... 5G will be used in hospitals. It will be easier fbr doctors to care for patients”可知,5G不会让医院没有医生,故④可排除,故①②®正确,应选A。
29. 主旨大意题通读第六段可知,本段主要说的是5G的缺点30. 主旨大意题通读全文可知,本文是一篇说明文,介绍了 5G这一新技术,其优点及其缺点CIf you look at the top of your phone, you'll usually see a small symbol that shows 3G or 4G. The "G" means the ^generation (代)“ of your mobile network. Bui they will become history after 5G network fully arrives.In recent years, China makes great achievement in 5G network. Now it's making efforts to popularize the business use of 5G. Shanghai is the first city in China to start testing 5G networks. On March 30, 2019, Wu Qing, one of the leaders of Shanghai, made the first 5G video call with Huawei Mate Smartphone.5G allows people download and upload data faster than ever before. It is l(X) times faster than 4G mobile network. But 5G doesn't just bring faster mobile Internet. People can use it for many other things as well. For example, 5G can make self-driving cars safer.Today's self-driving cars have one problem-time lag (滞后).When a self^driving car "sees" an obstacle (障碍 物),it sends this information to data center and receives instructions. However, it takes time to do that. That's the time lag. With this kind of lag, the car might have an accident because it doesn't receive instructions in time. But with 5G, the self-driving car can receive instructions more quickly.5G can also be used to power the Internet of Things (loT). This refers to a large online network that connects all things and people. Fast Internet speeds will be the key to developing this technology. For example, with loT, your smart fridge could order eggs online when it notices that there arc no eggs left inside.31. What is true about 5G?A. 5G can only make mobile Internet faster. B. The first city in China to do 5G test is Shanghai.C. 5G network has been fully used in China. D. 5G network is 10 times faster than 3G network.32. Why does the writer use self-driving cars as an example?A. To explain how self-driving cars work.B. To show us how important self-driving cars are.C. To tell about the possible dangers of self-driving cars.D. To explain how 5G's fast speed can be helpful.33. What can we learn from the passage?A. China supports (he development of 5G network. B. There arc no differences between 3G and 4G.C. There will be no car accidents.D. The 5G network can control fridges, TVs and other appliances.34. Where can you probably read this article?A. In a science magazine.B. In a historical novel.C. In a fashion magazine.D. In a story book.【答案】31-34. BDAA【分析】本文是一篇说明文。
文章主要介绍了什么是5G,这个新的技术会给我们的生活带来哪些变化31 .细节理解题根据文章第二段中的“Shanghai is the first city in China to start testing 5G networks”可知,上 海成为中国第一个开始测试5G网络的城市,应选B32 .推理判断题根据文章第三段中的“But 5G doesn't just bring faster mobile Internet. People can use it for many other things as well. For example, 5G can make self-driving cars safer”可知,作者用自动驾驶汽车作为例 子,告诉我们5G网络的使用不仅是给我们带来更快的移动网络,它的快速还有很多其他的用途,应选D33 .细节理解题根据文章第二段中的“Now it's making efforts to popularize the business use of 5G”可知,现 在中国正在努力推广5G的商业应用,所以A项说法正确,应选A34 .推理判断题通读全文可知,文章主要介绍了 5G网络会给我们的生活带来哪些变化,所以最有可能在 科学杂志上读到这篇文章,应选A。
DWhether from news, reports or social media articles, you may know that 5G is coming.5G is the 5th generation network. It is a new network after 1G, 2G, 3G and 4G and it can connect everyone and everything together. 5G means super-fast data (数据)speed. One can download a two-hour movie in fewer than10 seconds, and it is making our lives more and more convenient.5G will make self-driving cars possible. For safety, self-driving cars need super-fast data transmission (传输) to communicate with their nearby environment. 5G is just what makes self-driving cars achieve this. Even airplanes will become “smart” in the near ftiture.5G will be a big help for students who take online classes. Students all over (he world will be able to see places like the Great Wall without leaving their rooms.h will be also easier for doctors to (real patients remotely by 5G. It means caring fbr patients from far away.The facts listed above are only part of what 5G will make possible and popular. Just as in the early days of the Internet in the 1990s, few could sec how it could change the world. The same will surely be true of 5G. With 5G, many things do not seem like drcams to anyone. Now let's get ready to say goodbye to 4G and welcome the coining of5G.35. How long may it take (o download a Iwo-hour movie with 5G?A. 15 seconds. B. 8 second。