2019-2020年中考英语 考点跟踪突破39 阅读理解训练四阅读以上节选自学校国际文化周活动中的海报,根据其内容回答下列各个小题1.What time do western people usually have dinner?__C__A.About midday.B.At 5:00 in the afternoon.C.Around 7 p.m. or even later.D.Before 7:00 in the afternoon.2.Most food in the West is eaten with __D__.A.spoons B.chopsticksC.fingers D.knives and forks3.What will a host probably say to a guest at the start of a meal?__C__A.“Can I help you?” B.“Eat slowly!”C.“Help yourself!” D.“Could you serve me?”4.When might people want to say,“I'm sorry,I can't eat this.”?__A__A.If they've been given something they don't like.B.If they are full.C.If the hosts keep offering a lot of food to them.D.If they are not hungry.5.Which of the following is helpful when you're in the West according to the poster?__B__A.You can leave as soon as you've finished eating.B.If you don't know what to do,just watch the others and do as they do.C.You can't eat chicken legs with your fingers.D.The fork is held in your right hand and the knife in your left.【文章大意】本文是一张海报。
文章主要介绍了西方的饮食习俗,包括吃饭的时间;握餐具的方式;开吃之前,主人如何盛菜;遇到不爱吃的东西,如何拒绝;吃完饭之后什么时间离席等1.【解析】细节理解题由文中“Dinner=around 7 p.m. or even later.”可知,答案选C2.【解析】细节理解题由“How to eat food?Knives and forks are used for most food.”可知在,答案选D3.【解析】细节理解题由Being served部分中的“At the start of a meal:A guest will be invited to serve himself (‘Help yourself!’),or his plate will be filled by the host (‘Can I serve you?’).”可知,答案选C4.【解析】细节理解题由Refusing food部分中的“Given_something_you_don't_like?”可知,答案为A5.【解析】细节理解题由最下面一行“The golden rule:Watch the other people.Do as they do!”可知,如果不知道该怎么做,就看别人,跟他们一样。
故选B二)罐装空气(2015,本溪)Is the air in your city a little polluted?Then you may want to take in some fresh air from a can (罐).This is not an April Fool's joke,but a real business started by a Chinese businessman,Chen Guangbiao.He has already sold a thousand cans for $0.8 a piece!The cans are sold in the stores in some of China's big cities like Shanghai.The air in the cans is collected from the few areas of the country that still have unpolluted air.It may seem like a simple thing.If the user wants to enjoy the fresh air experience,he has to open the can and “drink” the air in it.Since the air is compressed (压缩的) inside,it can be enjoyed slowly for a long time,even after the can has been opened!As you can guess,the purpose of Chen Guangbiao's strange business is to help our country control the air pollution.Although bottling water was also a strange idea once upon a time,it is such a normal part of our daily life today.We think nothing when we buy it.Will canning air be something as usual as bottling water if we continue to ignore (忽视) air pollution?That's the problem we have to face.1.How many cans of fresh air has Chen Guangbiao sold?__A__A.1,000 B.100. C.80. D.8.2.The cans with fresh air are sold in the stores in __C__.A.most cities in the worldB.the city of Shanghai onlyC.some big cities in ChinaD.all of the cities in China3.After you open the can with fresh air,you __A__.A.can enjoy the air for a long timeB.should compress the airC.can turn the air into waterD.have to “drink” it all4.Chen Guangbiao started this strange business to __B__.A.collect waste cansB.help control the air pollutionC.sell more bottling waterD.move to the unpolluted areas5.The passage is mainly about __C__.A.polluted air B.unpolluted waterC.canning air D.bottling water【文章大意】本文主要介绍了陈光标开始的新奇事业,出售罐装新鲜空气,以此来帮助我国控制空气污染。
1.【解析】细节理解题根据第一段最后一句He has already sold a thousand cans for $0.8 a piece.可知一共卖了1000罐2.【解析】细节理解题根据第二段第一句The cans are sold in the stores in some of China's big cities like Shanghai.可知是在一些大城市出售的3.【解析】细节理解题根据第三段第二句Since the air is compressed inside,it can be enjoyed slowly for a long time,even after the can has been opened!可知打开罐子,也可以长时间享受其中的新鲜空气4.【解析】细节理解题根据第四段...to help our country control the air pollution.可知答案5.【解析】文章大意题本文主要介绍了陈光标开始新奇事业——出售罐装新鲜空气,以此来帮助我国控制空气污染而且文章从第一段也提及some fresh air from a can,因此C选项符合题意。
三)六国的经济与资源(2015,铁岭)Economics (经济) develop and change all over the world.The land where people live influences the resources (资源) they have.ChinaChina is the world's leading producer of rice and wheat (小麦).The wetlands are good for growing these products.Also,China's mountains are a good resource for coal and iron (铁).JapanSilk is valuable and has been important to Japan's economy since ancient times.Technology products made in Japan are sold all over the world.IndiaIndia's land is a great farming resource.The mountains hold large amounts of (大量的) coal.India has many banks,and they are also important to India's economy.Saudi Arabia (沙特阿拉伯)Saudi Arabia's resources are in the mountains and deserts.Below the desert,there is a lot of oil.Because so many countries need oil,the Saudi Arabia's economy is very strong.Saudi Arabia's mountains also hold iron and gold.The UKThe UK has coal,oil and natural gas (气体).Services,。